Selen og menneskers livslengde

Opptaket av selen fra mat og kosttilskudd har en viktig og positiv innvirkning på menneskets levetid. Selenforskere har kalt selen for en «anti-aldringsfaktor«. Selenoenzymene og selenoproteinene, hvor selen er en essensiell komponent, har antioksidant-, anti-inflammatorisk og anti-kreftaktivitet hos mennesker [Li 2024].

Great Wall of China
Kina har vanligvis mange regioner med selenfattig jord og derfor selenfattig mat. Noen regioner har imidlertid selenrik jord og selenrike avlinger og frukter. En slik region er kjennetegnet av lang levetid for innbyggerne. Selen ser ut til å være en faktor i anti-aldring.

Å opprettholde opptak og metabolisme av selen på et optimalt fysiologisk nivå ser ut til å være en av de primære faktorene for god helse og lang levetid hos eldre mennesker. Spesielt har vitenskapelige studier vist at seleninntak og -status spiller en viktig rolle i forekomsten og utviklingen av noen kroniske sykdommer [Li 2024]:

  • Kreft: Induserer programmert celledød av tumorceller, reduserer kreftfremkallende faktorer, forlenger celledelingsintervallet og bremser veksten og celledelingen av ondartede celler
  • Hjertesvikt: Forbedrer treningstoleranse, reduserer dødelighet og forbedrer livskvalitet
  • Tungmetaller: Binding til kvikksølv, sekvestrering av kvikksølv, reduserer biotilgjengeligheten av kvikksølv og reduserer skade på nyrene forårsaket av eksponering for tungmetaller
  • Antioksidanteffekter: Gjenoppretter kroppens antioksidantforsvar
SELENRIK JORD I ET KINESISK LEVETIDSOMRÅDE

Den lille selvstyrte provins, Bama Yao  er det eneste område med lang levetid i Kina, som er globalt anerkjent for å ha en stadig voksende befolkning med lang levetid. I 2020 hadde Bama 102 innbyggere over 100 år. Antallet hadde økt fra 2000-tellingen (74 innbyggere over 100 år) og 2010-tellingen (82 innbyggere over 100 år).

Bama har relativt stabile genetiske og geografiske faktorer og en relativt stabil matkultur [Li 2024]. Andelen hundreåringer er nesten seks ganger større enn den internasjonale standardandelen [Zhang 2023].

Folk som bor i Bama konsumerer lokalproduserte naturlige matvekster og frukt og har en diett av fiber og polysakkarider basert på grøt, ulike frokostblandinger, grønnsaker og kjøtt fra husdyr. Det lokale kostholdet er preget av høyt innhold av fiber og vitaminer og lavt kaloriinnhold.

Epidemiologiske studier viser at eldre mennesker i Bama har en tendens til å være intellektuelt skarpe og ved god mental helse. Relativt få av dem har kreft, kardiovaskulær eller hjernekarsykdom. De fleste innbyggere i Bama dør av alderdom i stedet for en spesifikk sykdom [Li 2024].

Følgelig gjennomførte kinesiske forskere en studie om mulig effekt av seleninntak og status på levetiden til beboerne eller Bama Township [Li 2024].

På denne bakgrunnen foretok kinesiske forskere en undersøkelse av den mulige effekten av seleninntak og -status på levetiden for beboerne i Bama provinsen [Li 2024].

Generelt lider jorda i Kina av selenmangel. Bama-provinsen, derimot, ligger i et selenrikt område. Gjennomsnittlig selenkonsentrasjon i jorda i Bama-provinsen er 0,62 mg/kg (område: 0,14-10,5 mg/kg), som er betydelig høyere enn seleninnholdet i det meste av matjorda i Kina og i land som Japan og Sverige [ Li 2024].

Seleninntak og selenstatus I EN KINESISK lang levetid provinssen

Selen er et viktig grunnstoff. Seleninnholdet i avlinger og frukt er nært knyttet til seleninnholdet i jorda. Lave selenavleiringer i jorda og selenmangel kan forårsake helseproblemer for mennesker.

Vi mennesker kan ikke danne selen. Selen må inntas og absorberes for å dekke våre ernæringsmessige behov. I Bama-provinsen er gjennomsnittlig seleninntak rapportert å være 83 mikrogram per dag [Li 2024]. Dette er et høyere inntak enn det anbefalte seleninntaket for eldre over 60 år i Kina: 60 mikrogram per dag. Det er imidlertid et trygt daglig inntak, da det er betydelig under den tolerable øvre grensen på 255 mikrogram per dag satt av EFSA [2021] og av de nordiske ernæringsanbefalingene [Blomhoff 2023].

Dermed er det gjennomsnittlige seleninntaket i Bama-provinsen betydelig høyere enn det estimerte gjennomsnittlige seleninntaket i Danmark, Tyskland, Spania, Sverige, Sveits, Nederland [Li 2024].

De kinesiske forskerne anser seleninnholdet i håret som den mest hensiktsmessige målingen for å vurdere langsiktig selenstatus. I Bama-provinsen varierte konsentrasjonen i håret til eldre borgere mellom 0,15 og 0,75 mikrogram selen pr. gram hår. Gjennomsnittlig konsentrasjon var 0,41 mikrogram selen pr gram hår [Li 2024].

Hos menn var selenkonsentrasjonen i håret høyere enn selenkonsentrasjonen hos kvinner. Forskerne antok, at menn spiser mer selenholdige matvarer enn kvinner gjør, f.eks. mer kjøtt.

De eldre forsøkspersonene med de høyeste nivåene av selen i håret var stort sett mellom 76-80 år. Over 80 år ser det ut til at menneskekroppen mister evnen til å absorbere og metabolisere selen. Over 80 år reduseres både seleninntaket og selenmetabolismen. Imidlertid er omsetningshastigheten for selen høyere enn hastigheten på seleninntaket, noe som resulterer i et totalt tap av selen. De kinesiske forskerne anbefaler derfor selentilskudd til personer over 80 år for å opprettholde den fysiologiske balansen [Li 2024].

Konklusjon: Selen som et grunnstoff som fremmer lang levetid

For å oppnå en gunstig anti-aldringseffekt er et tilstrekkelig seleninntak og opphopning i kroppen nødvendig.

Tilstrekkelig seleninntak kan forsinke aldring på følgende måter [Li 2024]:

  • Ved å sikre rettidig nøytralisering av skadelige frie radikaler og forhindre oksidativ skade
  • Ved å forbedre kroppens antiinflammatoriske og immunologiske funksjoner
  • Ved å redusere risikoen for kreft, hjertesykdom, leversykdom og nyresykdom
  • Ved å opprettholde den glomerulære filtrasjonshastigheten på et normalt nivå og forebygge nyresykdom hos eldre.
Kilder

Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK, Christensen JJ, Eneroth H, Erkkola M, et al.. Nordic nutrition recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers; 2023.

Bomer N, Grote Beverborg N, Hoes MF, Streng KW, Vermeer M, Dokter MM, IJmker J, Anker SD, Cleland JGF, Hillege HL, Lang CC, Ng LL, Samani NJ, Tromp J, van Veldhuisen DJ, Touw DJ, Voors AA, van der Meer P. Selenium and outcome in heart failure. Eur J Heart Fail. 2020 Aug;22(8):1415-1423.

EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens. Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium. EFSA J. 2023 Jan 20;21(1):e07704.

Li B et al. Environmental selenium and human longevity: An ecogeochemical perspective. Chemosphere. 2024;347:140691.

Zhang W, Huang Q, Kang Y, Li H, Tan G. Which Factors Influence Healthy Aging? A Lesson from the Longevity Village of Bama in China. Aging Dis. 2023 Jun 1;14(3):825-839.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *