Selendosen er viktig

På kloden vår finnes det kun begrenset mengder med selen for fremstilling av selentillskudd for de som bor og lever i områder der seleninnholdet i jorda og maten er lavt. Selen er ikke resirkulerbart. Den årlige globale produksjonen av selen går hovedsakelig til industriell produksjon: Metall, glass, elektriske artikler, pigmenter, bruk i batterier og kunstgjødsel. Det som finnes igjen rekker knapt til kosttilskudd, selv om det er et viktig sporstoff, som menneskekroppen ikke selv kan produsere. Illustration: CC BY-SA 2.0 uk, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=717159.

En dag leste jeg et interessant spørsmål: Hvordan kan vi gjøre dette kjedelige sporstoffet mer interessant?

Det handlet om selen, grunnstoffet i det periodiske systemet med atomnummer 34. Som en bestanddel av selenavhengige selenoproteiner har selen mange biologiske funksjoner i kroppen:

  • Antioksidant-beskyttelse av cellene mot skader fra frie radikaler
  • Motvirkning av DNA-mutasjon
  • Hemming av kronisk lavintensiv inflammasjon
  • Optimal produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner
  • Korrekt reproduksjon av celler
  • Beskyttelse av lymfekanaler og blodkarvegger
  • Nedsatt risiko for visse former for kreft
  • Nedsatt risiko for kardiovaskulær sykdom
  • Gjendannelse av antioksidant formene av C-vitamin, E-vitamin og coenzym Q10

Likevel er det nesten ingen som kjenner til at selen er et viktig biologisk næringsemne. Ingen tar blodprøver for å kontrollere sine selennivåer. Det er merkelig.

Selentilskudd med riktig dose

Som med så mange ting er form og dosering viktig.

Det finnes flere faktorer som man må ta hensyn til for å finne rett selendose.

  1. Seleninntaket varierer betydelig fra områder til områder, fra kultur til kultur og helt sikkert fra kost til kost. Det er vanskelig å få rede på, hvor mye selen vi får fra maten vår.
  2. Mengden av selen vi får fra maten vår, avhenger av jorda, hvor matvarene ble dyrket. Normalt får amerikanere, som bor på østkysten og i de nordvestlige stater tett på Stillehavet mindre selen i maten enn amerikanerne i midten av ​​landet. Men selv det avhenger av sammensetningen av ​måltidene de som hver spesielt spiser.
  3. Selen er viktig i små mengder; Men ved et veldig høyt nivå kan det være skadelig i det lange løp.
  4. Menneskekroppen danner ikke selen selv. Uten tilstrekkelig selen i maten og fra kosttilskudd vil det ikke være tilstrekkelig selen til å inngå i aminosyren selenocystein. Selenocystein er en nødvendig komponent til dannelse av ​​de 25 kjente selenoproteinene i kroppen.

Selenoproteinens funksjoner

Akkurat nå kjenner vi til 25 gener, som koder for syntesen av selenoproteinene i kroppen.

*** Det er åtte kjente glutathionperoxidaser, der mange har viktige antioksidantbeskyttelsesfunksjoner i forskjellige deler av kroppen.

*** Det er tre kjente thioredoxinreduktaser, som er viktige for reguleringen av cellevekst og overlevelse. Thioredoxinreduktaser medvirker også til å regenerere andre antioksidanter i kroppen, f.eks. vitamin C, vitamin E og coenzym Q10.

*** Det er iodothyronin-deiodinaser (også kjent som thyroidhormon-deiodinaser), som er viktige for aktiveringen av T4 hormonet til produksjonen av T3 hormonet og til inaktivering av skjoldbruskkjertelhormonene.

Nå er det store kliniske forsøk på vei, der de undersøker virkningen på skjoldbruskkjertelsykdom ved tilskudd med selengjær-preparater.

Det kliniske forsøket CATALYST undersøker effekten av selentilskudd på Hashimotos sykdom, som er en sykdom, som forårsaker lavt stoffskifte [Winther]. Det kliniske GRASS-forsøket undersøker effekten av selentilskudd på Graves sykdom (Basedows), hvilket forårsaker et høyt stoffskifte [Watt]. Begge sykdommene er autoimmune sykdommer, hvor immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen.

*** Selenoproteinet P er det mest alminnelige selenoproteinet i plasma, som tegner seg for ca. 60%, og slik er selenoproteinene mest involvert i forsyningen og distribusjonen av selen til de forskjellige delene av kroppen. Det er denne egenskapen som bidrar til å opprettholde selen-homeostase i hjernen.

*** Forskere er stadig igang med å kartlegge strukturen og funksjonen av de andre selenoproteinene [Bellinger].

Selen og kreftforebyggelse

Observasjonsundersøkelser viser generelt, at et høyere seleninntak er forbundet med lavere risiko for forskjellige former for kreft [Cai].

Følgende intervensjonsundersøkelser har vist en god effekt av selentilskudd på risikoen for kreft:

  • Nutritional Prevention of Cancer-undersøkelsen [Clark]: Signifikant fall i det totale antallet krefttilfelle og et signifikant fall i forekomsten av prostatakreft, tykktarmskreft og lungekreft.
  • Linxian Nutrition Intervention-undersøkelsene [Blot]: Signifikante fall i total dødelighet, kreft-dødelighet og magekreft-dødelighet.
  • SU.VI.MAX. En undersøkelse av vitamin- og antioksidanttilskudd [Hercberg]: signifikant lavere kreftrisiko hos menn og lavere total dødelighetsrisiko hos menn.
  • Bonelli-undersøkelsen av selen og tilbakevendende adenomer [Bonelli]: Signifikant reduksjon av risikoen for tilbakevendende adenomer, en kjent risikofaktor for tykktarmskreft.

Selen og kardiovaskulær sykdom

Oppfølgende resultater fra KiSel-10-undersøkelsen har vist en vedvarende virkning etter fire års daglig tilskudd til friske seniorer i form av et tilskudd med 200 mikrogram selen fra selengjær og 200 milligram coenzym Q10 daglig. Den beskyttende virkningen mot kardiovaskulær dødelighet har vist seg å  fortsette i en oppfølgende periode på 12 år.

Professor Urban Alehagen peker på spesielt interaksjonen mellom selen og coenzym Q10, som har en terapeutisk effekt som påvist i form av signifikant lavere nivåer av biomarkører for oksidativt stress, inflammasjon og fibrose samt de høye nivåene av insulin-lignende vekstfaktor 1 hos seniorer, som fikk aktiv behandling i form av selen og coenzym Q10 [Alehagen].

Selen og en god helse

De beste helsemessige resultatene er oppnådd med preparater med organisk selengjær (også kalt selenberiket gjær). Selengjærpreparater har vist en bedre virkning på bio-markører for oksidativt stress enn syntetiske selenomethioninpreparater [Richie].

Maksimalt daglig inntak selen via mat og kosttilskudd for en voksen person er fastsatt til 300 mikrogram pr. dag. Et normalt daglig inntak fra mat og kosttilskudd er som regel mye lavere enn 300 mikrogram pr. dag, men varierer betydelig.

Det er en god ide å få undersøkt selennivået sitt. Det gjør det muligt å se om man har behov for et tilskudd på 50, 100 eller 200 mikrogram om dagen for å holde plasma / serum-selenkonsentrasjonen i det optimale området på mellom 120-170 mikrogram pr. liter [Hurst]. Det daglige tilskuddet avhenger av mengden selen, som opptas fra maten vi spiser.

 

Kilder

Alehagen, U., Aaseth, J., Alexander, J., & Johansson, P. (2018). Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplementation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly. Plos One, 13(4), e0193120. doi:10.1371/journal.pone.0193120

Bellinger, F. P., Raman, A. V., Reeves, M. A., & Berry, M. J. (2009). Regulation and function of selenoproteins in human disease. The Biochemical Journal, 422(1), 11-22. doi:10.1042/BJ20090219

Blot, W. J., Li, J. Y., Taylor, P. R., Guo, W., Dawsey, S., Wang, G. Q., et al.  (1993). Nutrition intervention trials in Linxian, China: supplementation with specific vitamin/mineral combinations, cancer incidence, and disease-specific mortality in the general population. Journal of The National Cancer Institute, 85(18), 1483-1492.

Bonelli, L., Puntoni, M., Gatteschi, B., Massa, P., Missale, G., Munizzi, F., & … Bruzzi, P. (2013). Antioxidant supplement and long-term reduction of recurrent adenomas of the large bowel. A double-blind randomized trial. Journal of Gastroenterology, 48(6), 698-705.

Cai, X., Wang, C., Yu, W., Fan, W., Wang, S., Shen, N., & Wang, F. (2016). Selenium exposure and cancer risk: an updated meta-analysis and meta-regression. Scientific Reports, 619213.

Clark, L. C., Combs, G. F., Turnbull, B. W., Slate, E., & Alberts, D.  (1996).  The nutritional prevention of cancer with selenium 1983-1993; a randomized clinical trial. JAMA, 276: 1957-1963.

Clark, L. C., Dalkin, B., Krongrad, A., Combs, G. F., & Turnbull, B. W.  (1998). Decreased incidence of prostate cancer with selenium supplementation: results of a double-blind cancer prevention trial. Brit. J. Urol, 81: 730-734.

Hercberg, S., Galan, P., Preziosi, P., Bertrais, S., Mennen, L., Malvy, D., & … Briançon, S. (2004). The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Archives of Internal Medicine, 164(21), 2335-2342.

Hurst, R., Hooper, L., Norat, T., Lau, R., Aune, D., Greenwood, D. C., & Fairweather-Tait, S. J. (2012). Selenium and prostate cancer: systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 96(1), 111-122.

Institute of Medicine. (2000). Selenium. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids. Washington, D.C.: National Academy Press; 284-324.

Richie, J. J., Das, A., Calcagnotto, A. M., Sinha, R., Neidig, W., Liao, J., & … El-Bayoumy, K. (2014). Comparative effects of two different forms of selenium on oxidative stress biomarkers in healthy men: a randomized clinical trial. Cancer Prevention Research (Philadelphia, Pa.), 7(8), 796-804. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-14-0042

Watt, T., Cramon, P., Bjorner, J. B., Bonnema, S. J., Feldt-Rasmussen, U., Gluud, C., & … Rasmussen, A. K. (2013). Selenium supplementation for patients with Graves’ hyperthyroidism (the GRASS trial): study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 14119. doi:10.1186/1745-6215-14-119

Winther, K. H., Watt, T., Bjørner, J. B., Cramon, P., Feldt-Rasmussen, U., Gluud, C., & … Bonnema, S. J. (2014). The chronic autoimmune thyroiditis quality of life selenium trial (CATALYST): study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 15115. doi:10.1186/1745-6215-15-115

Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *