Selenstatus og immunfunksjon

Selen er et av de mikronæringsstoffene som er kjent for å ha en viktig og spesifikk påvirkning på immunsystemets aktivitet.

T-hjelpercelle
Et tilskudd av selen øker Th1-cellenes immunrespons og stimulering av T-celler. Avbildet her: T-hjelpecelle. Selen fungerer også som en kofaktor hvor det kan oppnås en mer effektivt immunrespons fra COVID-vaksinasjon.

In a 2022 review, Munteanu and I en gjennomgang fra 2022 oppsummerer Munteanu og Schwartz relevante forsknings-data om modulering av immunfunksjon ved hjelp av mikronæringsstoffer, inkludert selen og sink [Munteanu 2022].

Når det gjelder selen fant forfatterne følgende om den gunstige effekten av selen på immunsystemets funksjon:

  • Selen, som en komponent i aminosyren selenocystein, forbedrer dannelse av inflammatoriske mediatorer.
  • Selenbehandling fører til en reduksjon i genuttrykket av de pro-inflammatoriske cytokinene IL-1 og TNF-alfa. Dette indikerer at selen har en betennelsesdempende effekt i kroppen.
  • Selen øker immunresponsen til T-celler og Th1-hjelpeceller. T-celler arbeider for å ødelegge celler som har blitt infisert av bakterier eller virus. Th1-celler er også ansvarlige for å bekjempe bakterier og virus.
  • Selentilskudd øker konsentrasjonen av antistoffer, som forsterker vaksinevirkningen.
  • Selen virker som en kofaktor i immuniteten, som er mediert av influensavaksinen. Selen fungerer også som en kofaktor for å oppnå en mer effektiv immunrespons på covid-vaksinasjonen.
  • Selen bidrar til forsvaret mot bakterielle og vitale patogener gjennom sine effekter på redoks signalering.
  • Selentilskudd til pasienter med kreft øker antistoffkonsentrasjonene av immunoglobulinene IgA og IgG og øker antallet nøytrofiler.

Selen – et avgjørende mikronæringsstoff for et funksjonelt immunsystem

Munteanu & Schwartz [2022] trekker frem ytterligere følgende punkter om tilstrekkelig mengde selen:

  • Selen forbedrer ikke bare immunsystemes funksjon, men også funksjonen av skjoldbruskkjertelens stoffskifte og funksjonen til det kardiovaskulære systemet.
  • Selen kan spille en rolle i forebyggelsen av visse kreftformer.

Selen og COVID-19

Munteanu & Schwartz [2022] rapporterer at selen sammen med sink har en beskyttende rolle hos COVID-19-pasienter. Kombinasjonen av selen og sink er assosiert med en høyere sjanse for å overleve.

Dessuten hevder Munteanu & Schwartz [2022] at tilskudd av selen styrker responsen på vaksine mot COVID-19. Tilsvarende øker tilskudd av selen konsentrasjonen av antistoffer mot COVID-19. Selen kan dermed fungere som en kofaktor i immunitetsresponsen, som medieres av COVID-19-vaksinen.

Selen og polycystisk ovariesyndrom

Hos infertile kvinner, som følge av polycystisk ovariesyndrom og som gjennomgår befruktning in vitro, nedsetter selenbehandling graden av genekspressjon av cytokinene IL-1 og TNF-alpha.

Selen og kreft

Hos pasienter med kreft øker tilskudd av selen konsentrasjonen av immunoglobulin IgA og IgG, samt øker antallet nøytrofiler. På denne måten er selen involvert i reguleringen av syntesen av inflammatoriske mediatorer.

I tillegg kan selen være involvert i en økning i aktiviteten til fagocytter. Selen er i stand til å forsterke immunresponsen til Th1-celler og stimuleringen av T-celler. Selenstatus har en positiv korrelasjon med antall B-celler.

Selen og hjernen

I hjernen har seleninfusjon vært assosiert med dannelsen av nye nevroner (nevrogenese), og med økninger i hippocampale nevrale forløperceller [Munteanu 2022].

Konklusjon: Selen gavner immunfunksjonen

Munteanu & Schwartz lister opp følgende positive effekter av en tilstrekkelig selenstatus på immunfunksjonen:

  • forbedrer produksjonen av inflammatoriske mediatorer
  • øker effekten av vaksinen
  • stimulerer immunresponsen til T-celler og T-hjelpeceller
  • fungerer som et anti-inflammatorisk middel

Den største evidensen for en tilstrekkelig selenstatus viser at serum/plasma selenkonsentrasjonen bør være rundt 125 mcg/l [Winther 2020, figur 3].

Kilder

Munteanu C, Schwartz B. The relationship between nutrition and the immune system. Front Nutr. 2022 Dec 8;9:1082500.

Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar;16(3):165-176.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *