Selen, selenoprotein P og dødelighet

Høyere dødelighet av alle årsaker og høyere dødelighet på grunn av kreft, hjerte- og karsykdommer, gastrointestinale sykdommer og luftveissykdommer er assosiert med lavere serumselenoprotein P-innhold hos eldre tyske voksne [Schöttker 2024].

Operasjonsbord(
Dødelighet av alle årsaker og død spesifikt fra kreft, hjerte- og karsykdommer, gastrointestinale sykdommer og luftveissykdommer er sterkt assosiert med lave nivåer av det selenavhengige selenoproteinet P.

Helt enkelt, et lavt innhold av det selen-avhengige selenoproteinet P i blodet er sikkert assosiert med en høyere risiko for utvikling av fremadskridende sykdom og for å dø. Videre viser data fra den tyske studien at risikoen for å dø knyttet til lave seleno-protein P-nivåer i blodet var mer enn dobbelt så stor hos menn sammenlignet med kvinner [Schöttker 2024].

I Esther-studien vurderte tyske forskere sammenhengen mellom målinger av serum-selenoprotein P-konsentrasjoner av alle årsaker og årsaksspesifikke dødelighetsdata. De målte serum-selenoprotein P ved studiens start og igjen ved en 5-års oppfølging hos henholdsvis 7.186 og 4.164 deltagere [Schöttker 2024]. Les mer

Seleninntak og helsemessige resultater

Selen og god helse. Hvor mye trenger vi? Hvordan får vi det? Generelt vet ikke vår familie og venner hvor viktig selen er for god helse. Kroppen vår kan ikke lage selen. Vi er avhengige av mat for å få et tilstrekkelig daglig inntak av dette essensielle sporstoffet.

Laks er rik på selen
Avhengig av hvor vi bor, kan seleninnholdet i maten være for lavt. Wang og kolleger [2023] anslår at omtrent en milliard mennesker over hele verden mangler nok selen i kostholdet.
I mange deler av verden har jorda og maten et lavt innhold av selen. Derfor varierer det daglige inntaket av selen betydelig. Mange har et utilstrekkelig inntak og risikerer dermed dårlig helse som følge av dette. For eksempel, i store deler av Europa, og Midt-østen er det utbredte rapporter om suboptimal selenstatus. Tilskudd er nødvendig i selenf-attige områder [Stoffaneller & Morse 2015].

SELENINNTAK OG DANNELSE AV SELENOPROTEIN

Vi har bruk for et tilstrekkelig inntak av selen for å kunne danne de 25 kjente selenoproteinene, som har forskjellige vevsfordelinger og biologiske funksjoner hos mennesker. Selenoproteinene bygger inn selen som en komponent av den 21. aminosyren, selenocystein [Schomburg & Schweizer 2009]. Les mer