En metaanalyse viser en signifikant sammenheng mellom lave serumselennivåer og leddgikt [Yu 2016].
-Forskerne undersøkte dataene fra 14 casekontroll studier, som involverte 716 forsøkspersoner.
-Analysen av de samlede dataene viste, at pasienter med leddgikt hadde lavere serumnivåer av selen enn de friske
-Leddgikt pasientene hadde signifikant lavere serum selennivåer enn friske kontrollpersoner i studier i Europa og i Asia, men ikke i studier i USA.
Studier av selen og leddgikt
Sahebari et al. [2019] rapporterte om 13 studier som vurderte selennivået hos pasienter med leddgikt.
- Alle studiene som sammenlignet selenstatus hos leddgiktpasienter med kontrollgruppen, viste lavere selenstatus hos pasienter med leddgikt. Det er ikke ualminnelig, at forskere finner en sammenheng mellom lavt seleninntak/status og en økt forekomst av autoimmun sykdom som leddgikt.
- Fire av de studiene som ble analysert av Sahebari et al., viste en forbedring i de kliniske symptomene på pasienter med leddgikt sammenlignet med kontrollpersoner, når pasientene var blitt behandlet med 200-600 mikrogram selen daglig.
Tilstrekkelig selen til pasienter med leddgikt
Leddgikt er en kronisk inflammatorisk sykdom, som påvirker leddene i hender og føtter og fører til handicap.
- Diagnosen leddgikt er forbundet med forhøyede nivåer i blodet av biomarkører for oksidativ stress og med et nedsatt nivå av antioksidanter, som normalt nøytraliserer skadelige frie radikaler [Sahebari 2019].
- For eksempel er blodets innhold av det selenavhengige antioksidantenzymet glutathionperoxidase betydelig lavere hos pasienter med leddgikt enn hos friske kontrollpersoner [Sahebari 2019].
Blandede resultater fra kliniske studier med selen til leddgikt pasienter
Noen studier har vist nedsatt inflammasjon hos pasienter med leddgikt, som tar selentilskudd, hvilket fremgår av nedsatt hevelse og stivhet i leddene samt noe smertelindring [Sahebari 2019].
Andre studier har ikke vist en statistisk signifikant effekt av selentilskudd på symptomene fra leddgikt [Sahebari 2019].
De motstridende resultatene fra de kliniske studiene menes å være relatert til forskjellene i formene og dosene av selen, som ble brukt i studiene [Sahebari 2019].