Selen fra selenberiket gjærtilskudd er mer biotilgjengelige enn selen fra en uorganisk kilde slik som natriumselenit. Selen fra selenberiket gjærtilskudd har også en tendens til å være mindre giftige. Dette er konklusjonen fra en 2008-evaluering tatt av et vitenskapelig panel fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) 2008).

For å sitere direkte fra rapporten:
«Til tross for den høyere biotilgjengelig-heten av selen fra organiske kilder som selenberiket gjær, har toksisiteten av disse organiske formene vist seg i en rekke studier med forsøksdyr å være lavere enn for uorganisk selenit eller selenat».
Data fra studier indikerer, at organisk selen er mer biotilgjengelig enn uorganisk selen. Studier hvor forskjellige selenpreparater er blitt direkte sammenlignet, peker mot en høyere biotilgjengelighet av selen fra gjær enn fra uorganiske kilder [Hadrup & Ravn-Haren 2021].
SELENARTER I SELENBERIKET GJÆR
Den hovedsakelige selenbestanddelen i tilskudd med selenberiket gjær er selenomethionin. Selenometionin utgjør typisk omtrent 60–85 % av den totale mengden selen i selenberikede kosttilskudd [EFSA 2008]Mengden av selenomethionin varierer i henhold til produsentens produksjonsmetoder.
I motsetning til ren selenmethionin og uorganiske selentilskudd inneholder selenberiket gjærtilskudd mindre mengder av en rekke organiske selenarter. I kvalitative analyser av selenberikede produkter har forskere identifisert mer enn 30 organiske selenarter. Typisk inneholder de selenberikede kosttilskudd mindre enn én prosent uorganisk selenit [Larsen 2004].
Richie og kollegaer har vist viktigheten av at det er andre selenarter enn selenomethionin tilgjengelige i selenberikede gjærtilskudd. Deres kliniske forsøk viste reduksjoner i biomarkører for oksidativ stress hos friske menn etter tilskudd med selenberiket gjær, men ikke etter tilskudd med ren selenomethionin. Logisk sett vil de selenholdige forbindelsene andre enn selenomethionin være ansvarlige for fallet i oksidativ stress [Richie 2014].
Like tankevekkende er det faktum at tilskudd med ren selenometionin i SELECT-studien ikke reduserte risikoen for prostatakreft. I Nutritional Prevention of Cancer-studiet var tilskudd med et selenberiket gjærpreparat på den annen side signifikant forbundet med en reduksjon i risikoen for prostatakreft [Schrauzer 2009].
SELENINNTAK OG -STATUS I EUROPA
EFSA-panelet estimerte, at den europeiske befolkningsinntak av selen via kosten var i intervallet 27-70 mkg/dag. Finland, som tilsetter selen til landbruksgjødsling, har høyere inntak. Det daglige forbruket av et kosttilskudd inneholdende 100 mkg selen skulle således resultere i et samlet daglig seleninntak på 130-170 mkg/dag [EFSA 2008].
I en studie fra 2024 bemerket Larsen og kollegaer, at en frisk voksens serum-selenstatus skal være i området 120-130 mkg/L. Dette er den serumselenkonsentrasjon, som kreves for å optimere den sirkulerende konsentrasjon av selenoprotein P, som er den primære transportøren av selen i blodet. For å oppnå denne selenstatusen vurderte Larsen og kollegaer, at det nødvendige seleninntaket bør være minst 100 mkg om dagen [Larsen 2024].
Ved selentilskudd absorberes de organiske forbindelser lettere av den menneskelige organisme enn de uorganiske forbindelser [Kieliszek 2019].
TOLERABELT ØVRE INNTAKSNIVÅ FOR SELEN
I 2023 fastsatte et vitenskapelig panel fra EFSA en øvre grense på 255 mkg selen om dagen for voksne menn og kvinner (inklusiv gravide og ammende kvinner).
Merk: Nesten alle stoffer blir giftige, hvis inntaket er for høyt. I de anbefalte dosene fra 50 til 200 mkg/dag er selen ikke giftig. Det er et viktig sporstoff. Prof. Lutz Schomburg har skrevet: “Det er uheldig, at helserisikoen ved selenmangel ofte neglisjeres, mens mulige bivirkninger av selentilskudd overdrives, hvilket fører til tilsidesettelse av denne sikre og lovende forebyggende og adjuverende behandlingsmuligheten.”
SIKKERHETEN VED SELENBERIKET GJÆRTILSKUDD
Både organiske og uorganiske former for selen kan ha en toksisk effekt på menneskekroppen. Selens toksisitet avhenger av dosen [Kieliszek 2019]. EFSA-panelet rapporterte at det høyeste langsiktige daglige inntaket som kan konsumeres uten å utvikle toksisitet er omtrent 800 mcg. Langvarig daglig inntak av selen i doser på 1000 mcg eller mer kan forårsake bivirkninger [EFSA 2008].
Kliniske studier utført med selenberiket gjær viser ingen tegn på giftighet ved seleninntak opp til 340 mkg/dag og ved fullblodsnivåer på 440 mkg/l selen i en periode på over 4 år [EFSA 2008].
EFSAs vitenskapelige panel konkluderte, at selenberiket gjær som en kilde til selen, når det brukes i matvarer (inklusive kosttilskudd) til den generelle befolkningen, ikke utgjør et sikkerhetsproblem ved de foreslåtte inntaksnivåer, dvs. ved 50, 100 eller 200 mkg [EFSA 2008].
Det vitenskapelige panelet rapporterte, at stigninger i plasmaselen-konsentrasjoner etter tilskudd resulterer i et nytt steady-state serumnivå. Det nye steady-state nivået fastholdes uendret i mange år, hvis nivået av seleninntaket er uendret [EFSA 2008].
Når det først er absorbert, vil selenmethioninen i selenberiket gjærtilskuddet bli omdirigert til methionin-metabolismevei eller vil bli metabolisert til andre funksjonelle former for selen (f.eks. selenocystein). Det vil bli oppbevart som selenoprotein.
Halveringstiden for selenomethionin er 252 dager. Dette er lengre enn halveringstiden for uorganisk selenit (102 dager). Den absorberte selenomethionin blir innbygd i et langtids kroppsbasseng. Typisk oppnås steady-state av selen fra selenberiket gjærtilskudd etter 6-12 måneders tilskudd. Selenet innbygges i vevsproteiner i plasmaalbuminet, skjelettmuskulaturen, leveren og de røde blodlegemer. Det kan frigis senere etter behov for å opprettholde en økt serum-selenstatus. På denne måten ser det ut til, at selenomethionin i vid utstrekning blir brukt og genutnyttet [EFSA 2008].
INGEN BEKYMRINGER OM GJÆREN I SELENBERIKET GJÆR
Selenberikt gjærtilskudd produseres ved hjelp av gjæringsprosesser. Produsenter forer uorganisk selen til levende gjærceller. Gjærcellene innebygger selen i gjærcelleveggene. Selenet blir en bestanddel av proteinene i gjærcellene. Det uorganiske selenet omdannes til naturlig organisk selen i gjærcellene. Neste trinn i prosessen er å pasteurisere den selenberikede gjæren, hvor ved gjærcellene dør.
Selv om det skulle være levende gjærceller igjen i tilskuddet (hvilket er usannsynlig), gjør EFSA-panelet følgende punkter klart [EFSA 2008]:
- Mengden av gjærinntaket som følge av bruken av kosttilskudd inneholdende selenberiket gjær vil være meget liten
- De cellulære bestanddelene av gjæren vil være endogene i menneskekroppen
- Mengden av inntak gjær vil sannsynligvis ikke utgjøre en allergifremkallende risiko
KONKLUSJON: tilskudd med selenberiket gjær
Det er en høyere biotilgjengelighet av selen fra organiske kilder slik som selenberiket gjær.
Giftigheten av disse organiske formene er lavere enn toksisiteten av uorganisk selenit eller selenat.
Gjærcellene i selenberiket gjærtilskudd er døde celler – de er uskadelige.
Kilder
EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA). Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium. EFSA Journal. 2023 Jan 20;21(1):e07704.
EFSA. Selenium‐enriched yeast as source for selenium added for nutritional purposes in foods for particular nutritional uses and foods (including food supplements) for the general population ‐ Scientific Opinion of the Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food. EFSA Journal. 2008;766:1-42.
Hadrup N, Ravn-Haren G. Absorption, distribution, metabolism and excretion (ADME) of oral selenium from organic and inorganic sources: A review. J Trace Elem Med Biol. 2021 Sep;67:126801.
Kieliszek M. Selenium: Fascinating microelement, properties and sources in food. Molecules. 2019 Apr 3;24(7):1298.
Larsen EH, Hansen M, Paulin H, Moesgaard S, Reid M, Rayman M. Speciation and bioavailability of selenium in yeast-based intervention agents used in cancer chemoprevention studies. J AOAC Int. 2004 Jan-Feb;87(1):225-32.
Larsen C, Winther KH, Cramon PK, Rasmussen ÅK, Feldt-Rasmusssen U, Knudsen NJ, Bjorner JB, Schomburg L, Demircan K, Chillon TS, Gram J, Hansen SG, Brandt F, Nygaard B, Watt T, Hegedus L, Bonnema SJ. Selenium supplementation and placebo are equally effective in improving quality of life in patients with hypothyroidism. Eur Thyroid J. 2024 Jan 1;13(1):e230175.
Richie JP Jr, Das A, Calcagnotto AM, Sinha R, Neidig W, Liao J, Lengerich EJ, Berg A, Hartman TJ, Ciccarella A, Baker A, Kaag MG, Goodin S, DiPaola RS, El-Bayoumy K. Comparative effects of two different forms of selenium on oxidative stress biomarkers in healthy men: a randomized clinical trial. Cancer Prev Res (Phila). 2014 Aug;7(8):796-804.
Schrauzer GN. Selenium and selenium-antagonistic elements in nutritional cancer prevention. Critical Reviews In Biotechnology. 2009;29(1):10-17.
Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.