Skjoldbruskkjertelsykdom. Hvilken rolle spiller mikronæringsstoffet selen ved sykdom i skjoldbruskkjertelen? Skjoldbruskkjertelen er det organet i kroppen som inneholder størst mengde selen pr gram vev [Wang 2023]. Selv i tider med lavt seleninntak i kosten har skjoldbruskkjertelen høy prioritet for tilførsel av selen til kroppen [Schomburg 2020].
Innholdet av selen i kosten varierer betydelig fra region til region i verden. Det er store forskjeller i jordas innhold av selen og i faktorer som påvirker biotilgjengeligheten av selen til planter. Som en konsekvens varierer folks plasma/serum selenstatus tilsvarende [Winther 2020]. Det er rapportert og utbredt suboptimal selenstatus i hele Europa, England og Midtøsten [Stoffaneller & Morse 2015].
Studier på mennesker viser en stor sammenheng mellom seleninntak og selenstatus på den ene siden og skjoldbruskkjertelsykdom på den andre. Beviset for den kliniske betydningen av selen for skjoldbruskkjertelsykdom er dog stadig uklar; flere kliniske studier er nødvendige [Wang 2023].
Prioriter tilførsel av selen til skjoldbruskkjertelen
Det er en prioritert tilførsel av selen til skjoldbruskkjertelen, selv i tider med lavt seleninntak. Med dette i bakhodet påpeker Schomburg [2020] at små forskjeller i seleninntak i kosten neppe vil påvirke ekspresjonen av selenoprotein i skjoldbruskkjertelceller og -vev signifikant. Schomburg antar at fordelen med selentilskudd ikke er direkte rettet mot skjoldbruskkjertelen.
I stedet ligger fordelen hos immunsystemet, som ikke får prioritert tilførsel av selen. I tider med selenmangel klarer ikke immunsystemet å uttrykke de selenoproteinene som er nødvendige for en tilstrekkelig immunrespons på utfordringer som f.eks. infeksjon, sjokk, traumer, jodmangel, graviditet og andre sterke trusler. Med selenmangel, sier Schomburg, blir thyrocytt-lymfocytt-interaksjonen forstyrret og suboptimal [Schomburg 2020].
SELEN OG GRAVES sykdom– GRASS-studien
30. mars 2024 rapporterte vi om den kliniske forskningen relatert til selentilskudd og hypothyroidisme. Her gjennomgår vi status for forskning i selentilskudd og Graves sykdom.
I 2013 annonserte Watt og kollegaer studieprotokollen for den randomiserte kontrollerte GRASS-studien av effektiviteten av selentilskudd til pasienter med Graves sykdom.
På det tidspunktet var forskernes mål å registrere 492 pasienter med Graves sykdom. Forskerne vil tilfeldig tildele studiedeltakerne til en aktiv behandlingsgruppe (to tabletter på 100 mcg selen én gang daglig) eller til en placebogruppe (to identiske placebotabletter én gang daglig) i 24 til 30 måneder [Watt 2013].
Som det primære studieresultatet så forskerne etter en reduksjon i svikt i skjoldbruskmedisin etter 24-30 måneder med selentilskudd. De ønsket å vite om selentilskudd, sammenlignet med placebobehandling, kunne holde biskjoldbruskkjertelverdiene hos pasienter med Graves sykdom normal ett år etter avsluttet anti-thyreoideabehandling uten behov for ytterligere anti-thyreoideabehandling. De ønsket å se om selentilskuddet ville føre til raskere og lengre remisjon og til bedre livskvalitet hos pasienter med Graves sykdom. Forsøksresultatene vil dermed være relevante for daglig klinisk praksis [Watt 2013].
På dette tidspunktet forventer vi publisering av resultatene fra GRASS kliniske studie en gang i 2025. Merk at den svært lange studieperioden er nødvendig. Vanligvis behandles pasienter med Graves sykdom i 12 til 18 måneder med antithyreoideamedisiner. Deretter må pasientene være i remisjon i ett år etter at de har sluttet med tyreoideamedisin [Watt 2013].
SELEN OG HYPERTYROIDISME – META-ANALYSE AV STUDIER
Song og kollegaer analyserte de samlede dataene fra syv studier, som inkluderte 209 pasienter med Graves sykdom. I analysen økte selentilskudd signifikant serumselen- og selenoprotein-konsentrasjoner. [Sang 2023].
Forskerne fant, at selentilskudd kombinert med legemidler mot skjoldbruskkjertelen var signifikant mer effektivt enn placebo kombinert med legemidler mot skjoldbruskkjertelen [Sang 2023]:
- Reduserte nivåer av fritt triiodothyronin (FT3) og fritt thyroxin (FT4).
- Reduserte nivåer av thyrotropinreceptorantistof (TRAb) og thyroidperoxidaseantistof (TPOAb)
KONKLUSJON: SELEN OG GRAVES SYKDOM
Selen er et sporstoff som er essensielt for menneskers helse. I tider med suboptimalt seleninntak i kosten, er det mest sannsynlig at tilskudd gagner immunsystemets funksjon mer enn skjoldbruskkjertelen [Schomburg 2020].
Forklaringen på hvorfor lav selenstatus er assosiert med lidelser i skjoldbruskkjertelen og hvorfor selentilskudd styrker skjoldbruskkjertelens funksjon kan delvis være at selenoproteiner spiller en antioksidant og immunmodulerende rolle [Sang 2023; Schomburg 2020].
Hos pasienter med Graves sykdom (hyperthyroidisme) kan selentilskudd sammen med antithyreoideamedisin forbedre skjoldbruskkjertelens funksjon betraktelig [Song 2023].
Noen kliniske bevis indikerer at visse pasienter med Graves’ sykdom eller Graves’ orbitopati vil reagere positivt på selentilskudd [Schomburg 2020).
Kilder
Schomburg L. The other view: the trace element selenium as a micronutrient in thyroid disease, diabetes, and beyond. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):15-24.
Song Q, Ji X, Xie Y. Effects of antioxidant supplementation on Graves’ Disease: A meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2023; Article ID 5587361.
Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537.
Wang F, Li C, Li S, Cui L, Zhao J, Liao L. Selenium and thyroid diseases. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Mar 24;14:1133000.
Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar;16(3):165-176.
Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.