Selen og Graves sykdom

Graves sykdom er en autoimmun sykdom. Det er den vanligste årsaken til hypertyreose, dvs. en overaktiv skjoldbruskkjertel. Til syvende og sist er det overproduksjonen av tyrotropinreseptor (TRAb) antistoffer som resulterer i hypertyreose. Over tid forårsaker Graves sykdom omfattende skade på cellene og vevet i skjoldbruskkjertelen [Song 2023].

Skjoldbruskkjertelsystemet
Ved Graves’ sykdom produserer skjoldbruskkjertelen for mye skjoldbruskkjertelhormon, en tilstand som heter hypertyroidisme. Tilskrivning: Wikimedia Commons.

Oksidativt stress ser ut til å spille en viktig rolle i Graves’ hypertyreose. Oksidativt stress er den medisinske betegnelsen for en forstyrrelse i balansen mellom skadelige frie radikaler og beskyttende anti-oksidanter. Den økte produksjonen av reaktive oksygenradikaler og inflammatoriske cytokiner driver utviklingen og progresjonen av Graves sykdom [Song 2023].

Et tilstrekkelig inntak av selen fra kosten og fra kosttilskudd og den resulterende tilstrekkelige dannelsen av selenoproteiner med antioksidant-egenskaper kan være en viktig del av behandlingen for hypertyreose. I en gjennomgang fra 2023 evaluerte Song og kollegaer den kliniske effekten av å kombinere selentilskudd med antithyroidmedisiner. De gjennomførte en gjennomgang og metaanalyse av syv randomiserte kontrollerte studier som inkluderte totalt 209 Graves sykdomspasienter [Song 2023].

GUNSTIG RESULTATER AV SELENTILSKUDD

Metaanalyse-resultatene viste følgende gunstige resultater i selentilskuddsgruppen i forhold til kontrollgruppen. Resultatene er viktige for behandlingen av ​​hypertyroidisme:

  • Tilskudd av selen økte serumselennivåene betydelig.

Merk: Økt seleninntak og status er viktig for skjoldbruskkjertelens antioksidantmekanisme, som beskytter skjoldbruskkjertelceller mot skadelige frie radikaler. Spesielt glutationperoxidase og thioredoxin-reduktase seleno-enzymer er involvert i beskyttelsen av ​​skjoldbruskkjertelen mot oksidativ stress.

  • Selentilskuddet senket de frie T3- og frie T4-hormonnivåene markant.

Merk: Vanligvis brukes medisiner mot skjoldbruskkjertelen for å prøve å forhindre at skjoldbruskkjertelen lager for mange skjoldbruskkjertelhormoner. Kombinasjon av selentilskudd, der det er indisert, med antityreoidmedisin kan være mer effektivt enn tyreoidmedisin alene.

  • Selentilskudd reduserte TPOAb- og TRAb-antistoffnivåene signifikant

Merk: Forhøyede nivåer av disse skjoldbruskkjertelantistoffene indikerer at immunsystemet har gjort en feil. Immunsystemet har frigjort antistoffer som ved en feiltakelse angriper cellene og vevet i skjoldbruskkjertelen. Faktisk fungerer disse antistoffene som autoantigener. De utløser økt betennelse, forårsaker skade på celler og vev, og resulterer til slutt i forstyrrelse av skjoldbruskfunksjonen. De forårsaker autoimmune skjoldbruskkjertel-forstyrrelser: Graves sykdom og Hashimotos tyreoiditt.

SELENTILSKUDD OG SKJOLDBRUSKKJERTELLIDELSER

Song og kollegaer raporterer, at forskning viser forhøyede nivåer av TPOAb-antistoffer i 90 % av tilfeldene med Hashimotos thyroiditis (hypothyroidisme)
og i 70% av Graves’ sykdom (hypertyreose). De betrakter stigninger i TPOAb-antistoffnivåer som en indikator for storhetsgraden og for prognosen hypertyreose.

  • Unormalt forhøyede serumnivåer av TPOAb- og TRAb-antistoffer er forbundet med utviklingen av ​​kronisk forlenget autoimmun inflammasjon.
  • TPOAB- og TRAb-antistoffer er potente autoantigener. De kan forårsake autoimmune skjoldbruskkjertelsykdom og kan beskadige skjoldbruskkjertelceller direkte.
KONKLUSJON: SELEN ER AVGJØRENDE FOR SUNN skjoldbruskkjertelfunksjon

Kombinasjonen av selentilskudd og skjoldbrukskjertelhemmede medisiner kan forbedre skjoldbruskkjertelfunksjonen hos pasienter diagnostisert med Graves sykdom.

Selentilskudd i konvensjonell medisinsk behandling av pasienter med hypertyreose kan senke nivåene av antistoffene TPOAb og TRAb samt nivåene av FT3- og FT4-hormoner. Selentilskudd kan også ha en gunstig antioksidanteffekt i skjoldbruskkjertelen.

Kilder

Song Q, Ji X, & Xie Y. Effects of antioxidant supplementation on Graves’ Disease: a meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2023;Article ID 5587361.

The information presented in this review article is not intended as medical advice. It should not be used as such.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *