God skjoldbruskkjertelhelse avhenger delvis av biosyntesen av selenavhengige selenenzymer kalt deiodinaser. Disse selenenzymene er nøkkelfaktorer i metabolismen og reguleringen av skjoldbruskkjertel-hormoner. Skjoldbruskkjertelhormoner regulerer kroppens stoffskifte (tenk: Energiforbruk, kroppsvekt, kroppstemperatur, fordøyelse, puls osv.).
Det finnes tre typer deiodinase-enzymer. Ved normal skjoldbruskkjertelfunksjon regulerer disse deiodinasene aktiveringen og inaktiveringen av skjoldbruskkjertel-hormonene T4 og T3 etter behov. Unormal funksjon av skjoldbruskkjertelen er nært forbundet med redusert helserelatert livskvalitet og med økt risiko for kardiovaskulær sykelighet og dødelighet.
I mange selenfattige regioner i verden, inkludert store deler av Europa og Midtøsten, kan lavt seleninntak og -status forårsake suboptimal syntese av deiodinaseenzymer og følgelig suboptimal skjoldbruskkjertelfunksjon. Selen er et essensielt sporstoff som finnes i jorda, og mennesker må få det fra maten.
Selentilskudd kan derfor ha en gunstig effekt på thyreoideahormonproduksjon og aktivitet generelt og en gunstig effekt med tanke på humør, velvære, livskvalitet og hjerte- og karhelse spesielt. Dette er konklusjonene fra en delstudie fra 2024 av blodprøver fra den kliniske studien KiSel-10 [Alehagen 2024].
Metodikken bak skjoldbruskkjertelhormon-delstudiet
Prøver tatt ved starten av KiSel-10-studien og lagret i mekaniske frysere, bestemte prof. Urban Alehagen og forskerteamet konsentrasjonene av thyreoideastimulerende hormon (TSH) og fritt T3, fritt T4 og omvendt T3-hormoner i blodet av 414 eldre svenske statsborgere [Alehagen 2024].
Merk at plasmaselenkonsentrasjoner ved starten av studien var ganske lave, 67 mkg/l i gjennomsnitt i hele prøven. Denne selenstatusen er beregnet til å tilsvare et daglig seleninntak i mat på 35 mikrogram [Alehagen 2024]. Til sammenligning har Alexander & Olsen i et forarbeid til en systematisk gjennomgang for De Nordiske Næringsstoffanbefalinger 2023 foreslått en serum/plasma selenstatus på 110 mkg/l som metningsnivå [Alexander & Olsen 2023].
For å starte KiSel-10-studien, tildelte forskere tilfeldig deltakere til en aktiv behandlingsgruppe som fikk selen (200 mcg/dag) fra selenanriket gjær og koenzym Q10 (200 mg/dag) som ubiquinon eller til en kontrollgruppe som fikk en matchende placebo [Alehagen 2013]. Merk: Fra en klinikers synspunkt bør det være en teoretisk fordel å bruke de to kosttilskuddene sammen dersom det skulle være mangler i studiens utvalg av deltakere [Alehagen & Aaseth 2015].
Ved å bruke blodprøver tatt etter 48 måneders intervensjon, brukte forskerne t-tester og analyse av varianstester for å evaluere effekten av tilskuddet på endringer i konsentrasjonene av TSH, T3 og T4, og skjoldbruskkjertelhormoner. De sammenlignet deretter skjoldbruskkjertelhormonresultatene med tilsvarende data om kardiovaskulær dødelighet og helserelatert livskvalitetsscore i KiSel-10-studieprøven [Alehagen 2024].
STUDIERESULTATER AV skjoldbruskkjertelhormoner i kisel-10 DELSTUDIET
Prof. Alehagen og forskerholdet gjorde flere interessante oppdagelser [Alehagen 2024]:
- Ved studiestart hadde deltakerne med de laveste plasmaselen-konsentrasjoner signifikant høyere nivåer av TSH-hormon og signifikant lavere nivåer av fritt T3-hormon sammenlignet med deltakerne med de høyeste plasmaselenkonsentrasjoner. Merk, at TSH er det hormonet, som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å produsere T4 og T3-hormonene. Høyere TSH-nivåer indikerer reduserte stoffskiftehastigheter. T3 er det aktive skjoldbruskkjertelhormonet, som regulerer stoffskiftet, hjertefrekvensen og andre biologiske funksjoner.
- Sammenlignet med placebobehandlingen økte 48 måneders kombinert tilskudd med selen og koenzym Q10 fritt T3 og reverse T3-nivåer signifikant, reduserte fritt T4-nivåer og minsket stigningen i TSH-nivåer. Disse er alle ønskelige resultater.
- I den aktive behandlingsgruppen førte forskjeller i høye og lave TSH- og frie T4-nivåer ikke til stigninger i 10-års kardiovaskulær dødelighet. I placebogruppen hadde personer med TSH- og fT4-verdier over medianen dog en signifikant stigning i den 10-årige kardiovaskulære dødelighet.
- På samme måte bidro forskjeller i høye og lave TSH- og frie T3-nivåer i den aktive behandlingsgruppen ikke til et fall i den mentale helserelaterte livskvalitetsscore. I placebogruppen derimot hadde individer med TSH-nivåer større enn medianen og fri T3 mindre enn medianen lavere mentale helserelaterte livskvalitetsmål sammenlignet med individer med TSH mindre enn medianen og fri T3 større enn medianen.
FORKLARINGER PÅ EFFEKTEN AV SELEN- OG Q10-TILSKUDD
Prof. Alehagen og forskerteamet bak KiSel-10 konkluderte med at et betydelig antall av de eldre studiedeltakerne kan ha lidd av suboptimal skjoldbruskkjertelfunksjon på grunn av deres vedvarende selenmangel [Alehagen 2024].
To forklaringer dukker opp for å minne om den gunstige effekten av selentilskudd hos eldre svenske statsborgere med lav selenstatus: 1) økt tilførsel av selen til syntesen av deiodinaseenzymer og 2) å trekke på de antiinflammatoriske effektene av kombinasjonen av selen og Q10-tilskudd .
Dejodinase enzymer
I sin rapport forklarte forskerne de fordelaktige endringene i skjoldbruskhormonnivået ved å referere til økt aktivitet av deiodinaseenzymer [Alehagen 2024]. I skjoldbruskkjertelcellene og i leveren og perifert vev arbeider disse deiodinase-enzymene for å aktivere eller inaktivere T3- og T4-hormonene. De er nødvendige for å kontrollere konsentrasjonen av skjoldbruskkjertelhormonene i blodet, celler og vev.
Inflammasjon
En annen forklaringsmekanisme kan være den signifikante effekten av det kombinerte tilskuddet på betennelse [Alehagen 2024]. Både selen og Q10-tilskudd kan ha hatt en anti-inflammatorisk effekt med hensyn til kronisk systemisk betennelse. I tillegg ser det ut til at selentilskudd reduserer nivået av betennelse forårsaket av autoimmun tyreoiditt [Wichman 2016].
Prof. Lutz Schomburg, Charité – Universitätsmedizin Berlin, har bemerket at vedvarende lavt seleninntak i kosten øker risikoen for skjoldbruskkjertel-sykdom, spesielt hypotyreose. Han mistenker at i tilfeller med lav selenstatus er immunsystemet ikke i stand til å reagere riktig og gradvis på utfordringer. Resultatet er en forstyrret og suboptimal interaksjon mellom skjoldbrusk-kjertelceller og lymfocytter, preget av dårlig kontrollert betennelse. Den økte betennelsestilstanden er assosiert med redusert skjoldbruskkjertelfunksjon og med økt risiko for hjerte- og karsykdommer [Schomburg 2020].
KONKLUSJON: SELENINNTAK KNYTTET TIL SKJOLDBRUSKKJERTELENS HELSE
Relativt mange ellers friske eldre personer kan lide av suboptimal skjoldbrusk-kjertelfunksjon på grunn av et utilstrekkelig seleninntak.
Den suboptimale skjoldbruskkjertelfunksjon er forbundet med en økt risiko for hjertekarsykdom og med nedsatt livskvalitet.
Selentilskudd kan føre til en stigning i syntesen av selenavhengige deiodinase-enzymer. Dette kan igjen resultere i de gunstige endringer i skjoldbruskkjertel-hormoner, som er observert i KiSel-10-del-studien.
Selentilskudd er også forbundet med reduserte nivåer av kronisk systemisk inflammasjon og med reduserte nivåer av pro-inflammatorisk autoimmun thyroiditis.
Kilder
Alehagen U, Alexander J, Aaseth JO, Larsson A, Opstad TB. Supplementation with selenium and coenzyme Q10 in an elderly Swedish population low in selenium — positive effects on thyroid hormones, cardiovascular mortality, and quality of life. BMC Med. 2024;22:191.
Alehagen U, Johansson P, Svensson E, Aaseth J, Alexander J. Improved cardiovascular health by supplementation with selenium and coenzyme Q10: applying structural equation modelling (SEM) to clinical outcomes and biomarkers to explore underlying mechanisms in a prospective randomized double-blind placebo-controlled intervention project in Sweden. Eur J Nutr. 2022 Sep;61(6):3135-3148.
Alehagen U & Aaseth J. Selenium and coenzyme Q10 interrelationship in
cardiovascular diseases – A clinician’s point of view. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2015;31:157-162.
Alehagen U, Johansson P, Björnstedt M, Rosén A, Dahlström U. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6.
Alexander J, Olsen AK. Selenium – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food Nutr Res. 2023 Dec 28;67.
Schomburg L. The other view: the trace element selenium as a micronutrient in thyroid disease, diabetes, and beyond. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):15-24.
Wichman J, Winther KH, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium supplementation significantly reduces thyroid autoantibody levels in patients with chronic autoimmune thyroiditis: a systematic review and meta-analysis. Thyroid. 2016 Dec;26(12):1681-1692.
Informasjonen i denne artikkelen er ikke ment som legehjelp og bør ikke tolkes slik.